Grevinnen og hovmesteren: oppskrifter med drikkeforslag

Vi har satt drikke til grevinnens nyttårsmåltid

Her i landet sendes den på lille julaften, mens den i de fleste andre land går på nyttårsaften. Dinner-for-one, som stykket opprinnelig heter, er faktisk Miss Sophies sin 90-årdag. Men det er også blitt en populær nyttårsmiddag for mange.

Her er forslag på oppskrifter med tilhørende drikkeforslag. Alle oppskriftene er til fire personer.

Mulligatawny-suppe

Denne suppen stammer fra India og er en smaksrik, krydret suppe som varmer godt i vinterkulda. Oppskriften under er med eplebiter, som gir en flott, syrlig twist til det hele. Det er en rik suppe man ikke trenger mye av hvis den serveres som forrett, men den er også et godt måltid i seg selv etter at rakettene har gått til værs.

Ingredienser

2 ss smør eller olivenolje
2 selleristenger, i biter
1 skrellet gulrot, i biter
1 stor løk, hakket
1 l kyllingkraft
1 dl linser
2 ts curry paste
1/2 ts spisskummen
2 kanelstenger
1 ss fersk ingefær
1 ts korianderfrø
1 ts rød chili
125 ml kokosmelk eller fløte
1-2 kopper kokt ris (f.eks. basmati)
1 rå kylling
2 syrlige epler
1 dl hakket bladpersille
Salt og pepper

Slik gjør du det

Ha gulrøttene, stangsellerien og løken i en ganske stor kjele (5 l) med litt smør og varm opp på lav varme til løken er lys gyllen. Ha i krydderne, rør om og fyll på med kyllingkraften, legg kyllingen og linsene oppi. Kok opp og la det putre i 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Kok risen i en egen kjele. Ta ut kyllingen og kjøl den litt ned slik at du kan rive av kjøttet. Fjern kjernehuset fra eplene og kutt dem i terninger. Ta ut kanelstengene. Bruk en stavmikser og lag en puré av grønnsakene i suppa. Kok den opp igjen. Tilsett kokosmelk eller fløte.

Legg én skje med ris, én med kylling og én med eple på suppetallerkenen. Hell suppen forsiktig over, drypp litt fløte eller kokosmelk i midten og strø persillen over.

Drikketips til suppen

Det serveres tørr sherry til suppen - et godt valg som i dag brukes altfor sjelden. Supper som lages fra grunnen av har en helt annen intensitet og smakskraft enn posesupper. Mulligatawny er i tillegg rik på smak fra både råvarer og kryddere. Dette bør møtes med en tilsvarende smaksintensitet i drikkevalget, og tørr sherry som en fino eller amontillado har nettopp dette.

Is that a dry sherry, James?

Nordsjøhyse

Dette er alt vi får vite om rett nummer to. North sea haddock. Den kjølige Nordsjøen byr på fast og fin fisk hele året. Hyse eller kolje er av våre mest anvendelige matfisker, og kan som torsken også brukes til et festmåltid. Her en variant som smaker av solmodne appelsiner.

Ingredienser

800 g hysefilet
4 ss hvetemel
½ ts pepper
1 ts salt
1 ts paprika
2 ss soyaolje
2 ss smør

Skjær hysefileten i serveringsstykker og tørk dem godt på kjøkkenpapir. Vend dem i en blanding av hvetemel, salt, pepper og paprika. Stek dem i en blanding av soyaolje og smør. Ta ut av pannen og hold dem varme. Eller lag sausen først og server fisken umiddelbart.

Appelsinsaus

1 ss løk, finhakket
1 dl eplejuice
1 dl appelsinjuice
1 dl matfløte
Finhakket, fersk persille
Salt og pepper

Varm løken i litt olje til den er myk. Tilsett appelsinjuice, eplejuice og fløte, kok opp og kok så inn til væsken er redusert til 1/3. Smak til med salt og litt pepper. Sil sausen og ha i persillen. Server med hvitvinsdampet spinat.

Drikketips til fisken

Og da må det bli tørr, tysk riesling fra Hochheim i Rheingau. Disse vinene ble veldig populært I England etter at Dronning Victoria besøkte området i 1845. Tysk riesling var da dyrere enn alle toppvinene vi kjenner fra Frankrike, både røde og hvite.

I think we'll have white wine with the fish.

Kyllingfilet med pistasjesmør og sitron-couscous

Kylling kommer også i gourmet-kvalitet, og på nyttårsaften kan vi unne oss det beste. Bruk store, saftige stykker landkylling eller livèche.

Ingredienser

2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
4 dl hønsebuljong
Finrevet skall av 1 sitron
4 dl couscous
1/2 purre i tynne strimler
1 dl olivenolje
4 kyllingfileter
Fersk løpstikke eller basilikum

Pistasjsmør

50 g pistasjnøtter
1 chilipepper, renset for frø og hinner
100 g meierismør, mykt
1 dl persille, finhakket
Salt og pepper

Slik gjør du det

Begynn med pistasjesmøret. Ta av skallet på pistasjnøttene og gni kjernene mot hverandre så du også får av det tynne skallet. Ha nøtter og chili i en kjøkkenmaskin og kjør det forsiktig til en jevn blanding, men ikke la det bli mos. Rør inn smør og persille, og smak til med salt og pepper. Sett kaldt.

Finhakk løk og hvitløk. Varm det i olje på middels temperatur. Hell i hønsebuljong og kok opp. Trekk kjelen til side og rør inn finrevet sitronskall. Ha deretter i couscousen. Glatt kornene ut til en jevn overflate. Legg over lokk og la det trekke til det er ferdig. Varm opp oljen til det bruser når du stikker en trepinne nedi. Vær forsiktig, dette er veldig varmt!

Frityrstek purrestrimlene gyllenbrune. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir. Brun kyllingbrystene lett i en panne. Løft forsiktig langs den ene kanten av skinnet, og legg løpstikke eller basilikum under. Stek dem i ovnen på 180 °C i 30 minutter. La kyllingen hvile i 3-5 minutter før servering.

Gni innsiden av en bolle eller skål på cirka 1 dl inn med olje og bruk denne til å lage en couscous-form på hver tallerken. Legg på kyllingfiletene og en liten klatt pistasjesmør. Topp hver porsjon med fritert purre.

Drikketips til fuglen

Champagne er så mye mer enn bare en aperitiff eller noe å skåle med. Det er også en av de aller beste matvinene med sin intense, dempede frukt, friskhet og bobler. Champagne med lagringspreg eller lang tid på gjærrestene, er de beste til kjøttretter.

I think we'll have champagne with the bird!

Frukt

Miss Sophie avslutter måltidet med å ta en pære eller et eple fra fruktfatet James kommer med. Ubehandlet frukt er ikke den beste vinvennen, og ikke spesielt godt sammen med portvin, så her går vi heller for en skikkelig fruktdessert med mørk sjokolade og vaniljeis.

Ingredienser

4 skrelte pærer med stilk
1 plate mørk (minst 58 %) sjokolade
2 ss kremfløte
2 ss cognac
½ l vaniljeis

Bryt sjokoladen i biter og smelt den over vannbad. Tilsett fløte og cognac og visp sammen. Vend pærene i den varme sjokoladen så de blir glasert rundt det hele. Fordel pærene i dessertboller og hell resten av sjokoladesausen over. Legg på et par iskuler og server.

Drikketips til frukten

Hvis du likevel vil følge Miss Sophies valg, så ta en hvit portvin eller en lagret tawny. Alternativet er dessertvin fra Italia, som en passito eller Moscato d’Asti.

New procedure this year!

I think we'll have port with the fruit!