Drikke til pizza
Pizza kan være tykk eller tynn, lang eller rund. Rød saus, hvit saus eller uten saus. Vi gir deg tips til drikken som passer til.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke

Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kanskje bare to varianter; pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza margherita (tomat, basilikum og mozzarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer.
OppskriftPolkokkens pizzadeig

Generelle tips om hva som smaker godt til pizza
Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktige biroller. Generelt er fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt.
Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.
Italienerne drikker faktisk lyst øl til pizza, det er en tradisjon som har bakgrunn i at italienske pizzeriaer i etterkrigstiden kun fikk servere alkoholholdig drikke under 8 % alkohol.
Her er tolv ulike toppinger med drikketips:
Pizza Margherita
Pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Pizzaen ble laget til ære for Dronning Margherita som besøkte Napoli i 1889, pizzaen skulle symbolisere det italienske flagget.

Drikke til Margherita
Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av grunnsmaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.
Rødvin: vin fra Valpolicella eller på druen barberafra Piemonte eller frappato fra Sicilia.
Hvitvin: vin på druene grüner veltliner, pinot grigio, fiano eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med Salsiccia
Tomatbasert pizza med mozzarella, salsiccia (rå krydret pølse), chili og oregano.

Drikke til pizza med salsiccia
Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.
Rødvin: saftig rødvin med god friskhet på druene sangiovese fra Chianti, mondeuse fra Savoie, cannonau fra Sardinia eller gamay fra Beaujoulais.
Hvitvin: vin på druene riesling fra Tyskland eller albariño fra Spania
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med spekeskinke og burrata
Pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum

Drikke til pizza med spekeskinke og burrata
Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.
Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel på druen gamay fra Beaujolais, barbera fra Piemonte eller nerello mascalese fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin med preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager
Pizza med n'duja
Pizza med tomatsaus, sterk chilipølse (n'duja) og mozzarella

Drikke til pizza med n'duja
N'duja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia, denne pizzaen kalles også pizza alla calabrese. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.
Rødvin: en saftig cru beaujolaiser er leskende. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på druene nero d’Avola, eller grenache som et alternativ.
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, eller en chenin blanc med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager
Pizza all'amatriciana
Pizza med tomat, guanciale, pecorino, chili og mozzarella

Drikke til pizza amatriciana
Amatriciana er en klassisk pastarett fra Lazio, her som pizzavariant. Grunnsmakene salt og umami setter grunntonen. Salt guanciale er sprøtt og krydret innslag. Pepper og peccorino gir dybde til aromabildet, og det er en fin varme fra chilien.
Rødvin: Ung og fruktig vin på druen xynomavro fra Hellas eller Chianti classico fra Toscana
Hvitvin: Vin på druen riesling fra Alsace eller oransjevin på druen trebbiano med preg av tørket og utviklet frukt er godt sammen med salt og speket svinekjake.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager
Les ogsåPolkokkens oppskrift på pasta amatriciana
Grønn vårpizza
Hvit pizza med spinat, asparges, ramsløk og hvit geitost eller ricotta

Drikke til grønn vårpizza
Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.
Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende
Hvitvin: aromatisk vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand, Alto Adige i Italia eller Loire i Frankrike, tørr riesling fra Tyskland.
Rosévin: vin på druen nebbiolo fra Piemonte
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: Hazy IPA
Tips! Du kan lage en puré av asparges, spinat og ramsløk og benytte den som saus.
Les ogsåDrikke til grønn asparges

Pizza med gresskar
Hvit pizza med gresskar, pinjekjerner, spinat, salvie, provolone og ricotta.

Drikke til pizza med gresskar
Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.
Hvitvin: vin på druen riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl
Høstpizza med sopp
Hvit pizza med steinsopp, provolone, pinjekjerner og oregano.

Drikke til hvit pizza med sopp
Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt. Pizza med mer
Rødvin: utviklet rødvin på druene nebbiolo, sangiovese eller pinot noir. Benytt vinstilen utviklet og nyansert.
Bobler: champagne, cremant eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg eller utvikling, se etter solera og reserve perpettuelle på etiketten.
Hvitvin: fat- og bermepreget vin på chardonnay eller chenin blanc, eller oransjevin vil være spennende valg
Les ogsåDrikke til sopp

Pizza med løyrom
Hvit pizza med løyrom eller lakserogn, rømme, dill, rødløk, potetchips og provolone.

Drikke til pizza med løyrom
Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Delikate smaker som passer godt til vin med dempet fruktighet og god friskhet.
Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende, gjerne blanc de blanc
Hvitvin: vin på druen chardonnay futen eller diskret preg av fat fra Burgund, greco di tufo fra Campania.
Rosévin: vin på druen nebbiolo fra Piemonte
Alkoholfritt: Alkoholfri musserende vin, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale
Pizza med sardiner
Tomatbasert pizza uten ost med sardiner, hvitløk og oliven

Drikketips til pizza med sardiner
Sardiner er fete, smaksrike og salte. Sammen med oliven og hvitløk er dette smaker fra Middelhavet
Hvitvin: vin på druen alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale
Pizza med fire oster (quattro formaggi)
Hvit pizza med ulike typer ost. Ostene kan variere, men er alltid mozzarella og gorgonzola eller annen blåmuggost. Vi liker å bruke parmesan, taleggio, provolone og/eller scamorza affumicata. Du kan også bruke jarlsberg, västerbottenost eller brie.

Drikketips til pizza med fire oster
Pizzaen er salt, fet og har tydelig smak av blåmuggost. Blåmuggosten har mye umami og stripper vinen for frukt, så vinen må ha god konsentrasjon.
Hvitvin: Oransjevin, gjerne fra Sicilia eller Friuli-Venezia i Italia. Vin på druen chardonnay, gjerne fra Pouilly-Fuisse i Burgund eller chenin blanc fra Loire
Rødvin: vin på druen barbera av god kvalitet.
Alkoholfritt: håndverkssider
Øl: britisk rade ale
Pizza med bacon og ananas (Hawaii-pizza)
Tomatbasert pizza med røkt bacon og fersk ananas.

Drikketips til pizza med bacon og ananas
Pizzaen har tydelig røyksmak fra bacon, samt sødme og fruktighet fra ananas. Sødmen er litt krevende for vinen og vil strippe vinen for noe frukt. God moden fruktighet i vinen og god konsentrasjon er viktig.
Hvitvin: aromatisk vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand eller Alto Adige i Italia fremhever fruktigheten i ananasen. Tørr riesling fra Alsace i Frankrike.
Rødvin: vin på druen frappato er lett og har lite tannin, fruktigheten fremhever tomaten mer enn ananasen.
Alkoholfritt: norsk håndverkssider har tydelig fruktighet som passer til ananas.
Øl: hazy IPA
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: