Drikke til pizza

Pizza kan være tykk eller tynn, lang eller rund. Rød saus, hvit saus eller uten saus. Vi gir deg tips til drikken som passer til.

Flere pizzaer på et bord.
Foto: Stian Broch

Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kanskje bare to varianter; pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza margherita (tomat, basilikum og mozzarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer.

OppskriftPolkokkens pizzadeig

Kokken Andreas Ingul som holder pizzadeig.

Generelle tips om hva som smaker godt til pizza

Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktige biroller. Generelt er fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt.

Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.

Italienerne drikker faktisk lyst øl til pizza, det er en tradisjon som har bakgrunn i at italienske pizzeriaer i etterkrigstiden kun fikk servere alkoholholdig drikke under 8 % alkohol.

Her er tolv ulike toppinger med drikketips:

Pizza Margherita

Pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Pizzaen ble laget til ære for Dronning Margherita som besøkte Napoli i 1889, pizzaen skulle symbolisere det italienske flagget.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til Margherita

Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av grunnsmaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.

Rødvin: vin fra Valpolicella eller på druen barberafra Piemonte eller frappato fra Sicilia.
Hvitvin: vin på druene grüner veltliner, pinot grigio, fiano eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med Salsiccia

Tomatbasert pizza med mozzarella, salsiccia (rå krydret pølse), chili og oregano.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med salsiccia

Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.

Rødvin: saftig rødvin med god friskhet på druene sangiovese fra Chianti, mondeuse fra Savoie, cannonau fra Sardinia eller gamay fra Beaujoulais.
Hvitvin: vin på druene riesling fra Tyskland eller albariño fra Spania
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær 
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med spekeskinke og burrata

Pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med spekeskinke og burrata

Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.

Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel på druen gamay fra Beaujolais, barbera fra Piemonte eller nerello mascalese fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin med preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

Pizza med n'duja

Pizza med tomatsaus, sterk chilipølse (n'duja) og mozzarella

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med n'duja

N'duja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia, denne pizzaen kalles også pizza alla calabrese. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.

Rødvin: en saftig cru beaujolaiser er leskende. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på druene nero d’Avola, eller grenache som et alternativ.
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, eller en chenin blanc med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

Pizza all'amatriciana

Pizza med tomat, guanciale, pecorino, chili og mozzarella

Bord med stekt pizza på en tallerken.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza amatriciana

Amatriciana er en klassisk pastarett fra Lazio, her som pizzavariant. Grunnsmakene salt og umami setter grunntonen. Salt guanciale er sprøtt og krydret innslag. Pepper og peccorino gir dybde til aromabildet, og det er en fin varme fra chilien.

Rødvin: Ung og fruktig vin på druen xynomavro fra Hellas eller Chianti classico fra Toscana
Hvitvin: Vin på druen riesling fra Alsace eller oransjevin på druen trebbiano med preg av tørket og utviklet frukt er godt sammen med salt og speket svinekjake.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

Les ogsåPolkokkens oppskrift på pasta amatriciana

Tallerken på rød- og hvitrutete duk med pasta amatriciana med tomatsaus og guanciale og revet ost.

Grønn vårpizza

Hvit pizza med spinat, asparges, ramsløk og hvit geitost eller ricotta

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til grønn vårpizza

Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.

Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende
Hvitvin: aromatisk vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand, Alto Adige i Italia eller Loire i Frankrike, tørr riesling fra Tyskland.
Rosévin: vin på druen nebbiolo fra Piemonte
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: Hazy IPA

Tips! Du kan lage en puré av asparges, spinat og ramsløk og benytte den som saus.

Les ogsåDrikke til grønn asparges

Tallerken med grønn asparges.

Pizza med gresskar

Hvit pizza med gresskar, pinjekjerner, spinat, salvie, provolone og ricotta.

Bord med stekt pizza.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med gresskar

Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.

Hvitvin: vin på druen riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl

Høstpizza med sopp

Hvit pizza med steinsopp, provolone, pinjekjerner og oregano.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til hvit pizza med sopp

Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt. Pizza med mer

Rødvin: utviklet rødvin på druene nebbiolo, sangiovese eller pinot noir. Benytt vinstilen utviklet og nyansert.
Bobler: champagne, cremant eller engelsk musserende med tydelig autolysepreg eller utvikling, se etter solera og reserve perpettuelle på etiketten.
Hvitvin: fat- og bermepreget vin på chardonnay eller chenin blanc, eller oransjevin vil være spennende valg

Les ogsåDrikke til sopp

Sopp som ligger opp ned i skogen.

Pizza med løyrom

Hvit pizza med løyrom eller lakserogn, rømme, dill, rødløk, potetchips og provolone.

Bord med stekt pizza på en fjøl.
Foto: Stian Broch

Drikke til pizza med løyrom

Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Delikate smaker som passer godt til vin med dempet fruktighet og god friskhet.

Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende, gjerne blanc de blanc 
Hvitvin: vin på druen chardonnay futen eller diskret preg av fat fra Burgund, greco di tufo fra Campania.
Rosévin: vin på druen nebbiolo fra Piemonte
Alkoholfritt: Alkoholfri musserende vin, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale

Pizza med sardiner

Tomatbasert pizza uten ost med sardiner, hvitløk og oliven

Bord med stekt pizza.
Foto: Stian Broch

Drikketips til pizza med sardiner

Sardiner er fete, smaksrike og salte. Sammen med oliven og hvitløk er dette smaker fra Middelhavet

Hvitvin: vin på druen alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale

Pizza med fire oster (quattro formaggi)

Hvit pizza med ulike typer ost. Ostene kan variere, men er alltid mozzarella og gorgonzola eller annen blåmuggost. Vi liker å bruke parmesan, taleggio, provolone og/eller scamorza affumicata. Du kan også bruke jarlsberg, västerbottenost eller brie.

pizza med fire oster på en trefjøl.
Foto: Niclas Lundmark

Drikketips til pizza med fire oster

Pizzaen er salt, fet og har tydelig smak av blåmuggost. Blåmuggosten har mye umami og stripper vinen for frukt, så vinen må ha god konsentrasjon.

Hvitvin: Oransjevin, gjerne fra Sicilia eller Friuli-Venezia i Italia. Vin på druen chardonnay, gjerne fra Pouilly-Fuisse i Burgund eller chenin blanc fra Loire
Rødvin: vin på druen barbera av god kvalitet.
Alkoholfritt: håndverkssider
Øl: britisk rade ale

Pizza med bacon og ananas (Hawaii-pizza)

Tomatbasert pizza med røkt bacon og fersk ananas.

pizza med bacon og ananas på en trefjøl.
Foto: Niclas Lundmark

Drikketips til pizza med bacon og ananas

Pizzaen har tydelig røyksmak fra bacon, samt sødme og fruktighet fra ananas. Sødmen er litt krevende for vinen og vil strippe vinen for noe frukt. God moden fruktighet i vinen og god konsentrasjon er viktig.

Hvitvin: aromatisk vin på druen sauvignon blanc fra New Zealand eller Alto Adige i Italia fremhever fruktigheten i ananasen. Tørr riesling fra Alsace i Frankrike.
Rødvin: vin på druen frappato er lett og har lite tannin, fruktigheten fremhever tomaten mer enn ananasen.
Alkoholfritt: norsk håndverkssider har tydelig fruktighet som passer til ananas.
Øl: hazy IPA

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag