Drikke til vilt
Vilt har en ganske rik kjøttsmak. Smaksintensitet og tekstur varierer en del mellom de ulike dyrene og artene, men de aller største smaksforskjellene handler om tilbehør og tilberedning.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Tilbehøret til vilt er ofte sødmefullt
Bakte rotgrønnsaker, fløtesauser, geléer og syltetøy er mye brukt som tilbehør til viltmiddagen. Alt dette gir retten mer sødme.
Til vilt er rike sauser med en del sødme vanlig: for eksempel portvinssaus eller viltsaus med fløte og brunost. Dette stiller andre krav til drikkevalget enn en sjysaus.
Hva er god drikke til vilt?
Veldig mye kan fungere. Men et par viktige ting må vi ta hensyn til:
- Sødmen i maten får vinen til å virke mindre fruktig og litt spinklere. Hvis sødmefullt tilbehør spiller en stor rolle i viltretten din, er det godt med fyldigere og rikere viner.
- Siden kjøttet er mørt med en fin struktur vil det også være godt med viner som har saftig munnfølelse.
- Stekingen av kjøttet, innkokte sauser, stekt sopp eller bacon er med på å gi mange brune aromaer til maten. Viner som er preget av det ikke-fruktige som for eksempel fatpreg eller aldersutvikling vil forsterke disse brune aromaene.
Drikketips til vanlige viltretter
Les ogsåDrikke til viltgryte
Les ogsåDrikke til reinskav
Les ogsåDrikke til elgsteik
Les ogsåDrikke til reinsdyr
Les ogsåDrikke til rype
Les ogsåDrikke til bidos
Sist oppdatert: