Drikke til skalldyr
Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet.

Skalldyrskalaen
Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet. Ulik tilberedning stiller ulike krav til drikken, skal du serve rått eller naturell, grilling eller gratinert?
Raske drikketips
- Rå og ubehandlet smaker skalldyrene sart og havaktig. Da passer lett, lys og frisk drikke. Om østers serveres med sitron eller en dråpe Tabasco, erikke forskjellen så stor. Østers og stout er en kombinasjon som spiller på kontraster og bryter med mønsteret.
- Kokt, naturell med loff, sitron, majones og dill er den vanligste serveringsmåten for mange skalldyr. Her passer lett, fruktig og frisk drikke.
- Stekt får skalldyrene kraftigere og dypere smak, som gjør at fyldigere og mer konsentrert drikke passer bedre. Stekt vil for eksempel et kamskjell flytte seg på skalaen med mer smaksintensitet.
- Grilling gir karamellisering og eventuelt røyksmak og du kan gå enda et hakk opp i smakskraft på drikken. Grillet hummer med smør får aromaer som minner om en fyldig, fatlagret chardonnay.
- Gratinerte skalldyr blir særlig smaksintense og drikken kan gjerne ha ekstra friskhet og konsentrasjon.
- Smakstilsetninger som marinering og krydring gjør maten mer smaksrik og det kan passe med fyldigere drikke. Men aromabildet endres også. Til asiatiskinspirerte retter med sitrongress, chili og ingefær kan en frisk riesling med aroma av modne frukter komme til sin rett.
Drikke til skalldyrretter
- Drikke til mat
Drikke til reker
- Drikke til mat
Drikke til blåskjell
- Drikke til mat
Drikke til østers
- Drikke til mat
Drikke til sjøkreps
- Drikke til mat
Drikke til hummer
- Drikke til mat
Drikke til hummersupppe
- Drikke til mat
Drikke til ferskvannskreps
- Drikke til mat
Drikke til pasta vongole
- Drikke til mat
Drikke til grillet kongekrabbe med urtesmør
Oppskrifter på skalldyrretter
- Oppskrifter
Risotto milanese med kamskjell
- Oppskrifter
Lettgravet kveite med råreker
- Oppskrifter
Gyoza med svin og reker
- Oppskrifter
Hummerbisque
- Oppskrifter
Grillet kongekrabbe med urtesmør
- Oppskrifter
Krabbe med ramsløk
- Oppskrifter
Grønn ertersuppe med krabbe og fransk karri
- Oppskrifter
Hvaltartar med søl- og østersemulsjon
- Oppskrifter
Spaghetti med vongole
Sist oppdatert: